Головна » 2016 » Грудень » 31
2016-12-31, 19:21

24 грудня 2016 року в Зміївській районній бібліотеці відбулася презентація збірки дослідницьких робіт «Зміївський край за часів сталінізму (1921–1953 рр.)».

Представлена читацьким колам книга є збіркою науково-дослідницьких праць, написаних упродовж 2009–2015 років у рамках роботи Малої академії наук України учнями Зміївського ліцею № 1 ім. З. К. Слюсаренка (дві з них зайняли призові місця на обласному етапі). Вона охоплює період історії нашої малої Батьківщини 1921–1953 років. Дослідження вводять до наукового обігу значний архівний матеріал, взятий з фондів Державного архіву Харківської області, архівного відділу Зміївської районної державної адміністрації та архівного відділу музейного комплексу Зміївського ліцею № 1 ім. З. К. Слюсаренка. Збірка містить рідкісні світлини, які публікуються вперше. Робота призначена для істориків, краєзнавців, учителів історії та працівників музеїв регіону, а також всім, хто цікавиться історією рідного краю.

За своєю структурою ця збірка є сукупністю логічно завершених та самостійних робіт, які разом охоплюють проміжок часу з 1921 р. до 1953 р. Усі роботи спеціально для цієї збірки доповнені архівними даними та рідкісними світлинами того часу, які з огляду на обмеження у кількості аркушів дослідницької роботи не були включені до конкурсних варіантів цих праць. Значної переробки та доповнень зазнала робота, присвячена голоду 1931–1933 рр., що зумовлено необхідністю уведення до наукового та краєзнавчого обігу нових джерел та проведенням історіографічного огляду з теми.

Дана книга була підготовлена до друку Зміївським науковим краєзнавчим товариством і надрукована видавництвом Леоніда Івановича Мачуліна. У доробку видавництва це вже третя книга, присвячена зміївському краєзнавству.

Представляли нову книгу співавтори: Євгенія Володимирівна Полях (нині член Наглядової ради Зміївського наукового краєзнавчого товариства, студентка Харківського національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого) і Юлія Олександрівна Солдатенко, яка навчається в тому ж виші. Дівчата розповіли присутнім про свій дослідницький досвід та науково-пошукову роботу. Особливу зацікавленість у читачів, які відвідали презентацію, викликала робота, присвячена партизанському руху на Зміївщині, зокрема роль у ньому певних персоналій.

Науковий редактор та співавтор збірки Юрій Олександрович Коловрат-Бутенко зазначив, що вихід книги став можливим завдяки меценатській допомозі. Свою лепту у вихід її в світ внесли Анна Сергіївна Богацька (одна із співавторів) та підприємець Анжеліка Миколаївна Керопян. Але найвагоміший вклад у фінансування видання належить знаній меценатці Харківщині депутату Харківської обласної ради Валерії Олегівні Мураєвій. Науковий редактор особливо відмітив той факт, що виділення коштів Валерією Олегівною мало безумовний характер – книга не містить ані її вступного слова, ані світлин, що вигідно вирізняє цю краєзнавчу працю, робить її вільною від будь-якої політизації.

Збірка краєзнавчих досліджень є науковою роботою, тому пройшла рецензування. Офіційними рецензентами книги є: Валерій Васильович Лантух (доктор історичних наук, професор, ректор Краматорського економіко-гуманітарного інституту, відмінник освіти України), Андрій Олександрович Курьонишев (доктор історичних наук, професор Московського державного педагогічного університету), Сергій Михайлович Куделко (кандидат історичних наук, професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, директор Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька, член-кореспондент Петровської академії наук та мистецтв, заслужений працівник культури України), а також Дмитро Вадимович Підлісний (докторант, кандидат історичних наук, доцент Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія»).

Тираж книги є благодійним, тому повністю був подарований меценаткою та співавторами навчальним закладам та бібліотечній мережі Зміївського району, а також бібліотекам Харкова: ХОУНБ, ХДНБ імені В. Г. Короленка та ЦНБ ХНУ імені В. Н. Каразіна.

Наприкінці зустрічі організатори презентації подякували начальнику відділу культури та туризму Зміївської РДА Олегу Анатолійовичу Бідуліну, завдяки якому цей захід став можливим, а також господарям – працівникам районної бібліотеки.

Як зазначено у передмові, період правління Й. В. Сталіна (1924–1953 рр.) є складним, захоплюючим та вкрай неоднозначним за оцінкою спеціалістів і великим за суттю здійснених перетворень та перемог. Яким був період 1921–1953 рр. конкретно для Зміївського району Харківської області УРСР яскраво опишуть представлені у збірці дослідження.

 

Презентація книги