Головна » 2017 » Травень » 25
2017-05-25, 00:38

11 травня 2017 року у Зміївському ліцеї №1 імені З. К. Слюсаренка було проведено круглий стіл «Виховання патріотизму молоді у контексті спадкоємності поколінь». У засіданні приймали участь представники ради музейного комплексу ліцею, учителі, а також члени первинної ветеранської організації міста. Захід відбувся за ініціативи голови Зміївської міської ради ветеранів та радника музейного комплексу Зміївського ліцею №1 імені З. К. Слюсаренка Неоніли Миколаївни Комишанченко.

 

Круглый стол

 

Круглий стіл розпочався з презентації заступника директора ліцею з виховної роботи Вікторії Вікторівни Комишанченко, яка повідомила присутніх про нормативно-правові акти, на основі яких колектив навчального закладу працює у галузі виховання молоді. Головним з них є «Концепція національно-патріотичного виховання молоді».

Людмила Василівна Діденко у своєму виступі відмітила важливу роль музейного комплексу у збереженні історичної пам'яті та вихованні любові до рідної землі. Щороку для всіх одинадцяти паралелей учнів ліцею проводяться оглядові та тематичні екскурсії, зокрема «Історія навчального закладу», «Природа рідного краю», «Екологія Зміївського району» (спільно з проектом «Школа енергії»), «Українські народні іграшки» та ін.

Тема виховання мужності та готовності до захисту Батьківщини була висвітлена у доповіді учителя предмету «Захист Вітчизни» Юрія Борисовича Калантаєва. У 2016–2017 навчальному році Зміївському ліцею №1 імені З. К. Слюсаренка була надано статус опорної школи. Це значно посилило матеріально-технічну базу навчального закладу. Наприклад, кабінет «Захист Вітчизни» обладнано електронним тиром. 

Вихованню патріотизму за допомогою вивчення історії рідного краю присвятив свою доповідь учитель історії Юрій Олександрович Бутенко. Присутнім було представлено роботи учнів і учителів ліцею, які були надруковані у районній газеті «Вісті Зміївщини», «Харьковском историко-археологическом сборнике», електронному науковому журналі «Змиевское краеведение». Окремо доповідач висвітлив науково-дослідницьку роботу ліцеїстів у рамках Малої академії наук. Завдяки депутату Харківської обласної ради Валерії Мураєвій минулого року ці роботи було надруковано окремою збіркою «Зміївський край за часів сталінізму (1921–1953 рр.)».

Класний керівник 8-А класу Тетяна Павлівна Нестерцова наголосила на тривожній тенденції втрати молодими поколіннями традиційних уявлень про моральні цінності українського народу. Учасники круглого столу в цілому погодилися з констатацією цього факту. Колишня директор Зміївської ЗОШ №1 Майя Петрівна Швець висловила думку про необхідність посилення зв'язків між ветеранами та виховною роботою, що проводиться колективом ліцею. Долучаючись до такої думки, Неоніла Миколаївна Комишанченко підкреслила, що патріотизм полягає не тільки у певних офіційних заходах, але і у повазі до старших, волонтерській роботі у допомозі пенсіонерам, повазі до природи рідного краю і т. ін.

Завершуючі роботу круглого столу, учасники зійшлися на думці про необхідність посилення виховної роботи та більш активного залучення до неї первинних ветеранських організацій.