Головна » 2021 » Липень » 27
2021-07-27, 23:57

Триває систематизація фондів архівного відділу,  утвореного 2008 р. За довгі роки існування музею у його фондах накопичилося багато документальних матеріалів, які становлять велику цінність для локальної та регіональної історії і потребують особливих умов зберігання. Світлини початку ХХ ст., автобіографії та особисті документи учасників революцій 1917 р., Громадянської та Великої Вітчизняної війн, рукописи з історії краю, окремих промислових підприємств та сільського господарства і багато інших історичних джерел зберігаються у відділі. На їх основі учні ліцею та учителі проводять науково-дослідницьку роботу, результати якої публікують у друкованих та електронних працях. Досліджують фонди архівного відділу науковці історичних факультетів Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна і Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди.


2021-07-27, 23:46

Протягом 2020–2021 навчального року працівниками музейного комплексу здійснювалося оновлення експозиції історико-краєзнавчого відділу. Зокрема, значно поповнилися колекція археологічних предметів (щиро вдячні Харківському історичному музею). Завдяки збільшенню фотографічних фондів створено експозицію «Зміївський повіт у часи Першої світової війни».

Історична довідка. Історико-краєзнавчий відділ почав формуватися 1966 р. При формуванні музейного комплексу до цього відділу були включені експонати етнографічного куточка, музею хліба, а також музею бойової та трудової слави. На сьогоднішній день у залі історико-краєзнавчого відділу представлені наступні експозиції: «Археологічна спадщина Зміївщини», «Козацькі часи», «Імперський період», «Радянська Зміївщина», «Видатні земляки», «Герої Радянського Союзу – уродженці Зміївщини», «Партизанський рух на Зміївщині», «Велика Вітчизняна війна 1941–1945 рр.», «Етнографія рідного краю», «Українська хата».


2021-07-27, 18:30

Влітку 2021 року проведено ремонт приміщення відділу художнього мистецтва, на базі якого створено навчальний кабінет. Новими експонатами нашої галереї стали картини, подаровані Т. В. Доценко та О. В. Бондаренко.

Історична довідка. Художній відділ було створено 2011 р. на базі картинної галереї, заснованої у 2000 р. завдяки сприянню та меценатській допомозі батьківського комітету 11-А класу та творчо-виробничого підприємства «Зміїв-дизайн» і особисто його очільника художника декоративного мистецтва Сергія Івановича Майбороди. Картини останнього стали основою експозиції відділу. С. І. Майборода подарував Зміївській школі №1 тридцять п’ять картин (у тому числі власного пензля). На базі відділу проводяться щорічні зустрічі ліцеїстів з поетами, художниками та митцями Зміївського району.